Başkan Soyer Büyükşehir'in tarım vizyonunu anlattı..

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, 6. İzmir İş Günleri kapsamında düzenlenen “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” konferansına katıldı. Başkan Soyer hızla artan işsizlik ve yoksulluğu, tarım ve üretim odaklı politikalarla azaltma fırsatının olduğunu vurguladı.
89. İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) kapsamında, Ticaret Bakanlığı'nın himayesinde ve İZFAŞ'ın ev sahipliğinde gerçekleştirilen 6. İzmir İş Günleri’nin ikinci konferansı “Koronavirüs salgını sürecinde tarım ve gıdanın gelecek vizyonu: Zorluklar, beklentiler ve yeni fırsatlar” başlığıyla yapıldı.  Fuar İzmir’de düzenlenen çevrimiçi konferansa İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer konuşmacı olarak katıldı. Moderatörlüğünü İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin üstlendiği konferansta Başkan Tunç Soyer, üretimin önemine dikkat çekti. Küresel salgın döneminde tarımın, ülke ekonomisi açısından kıymetinin anlaşıldığını ifade eden Soyer, “Uzun yıllardır tarım sektöründe, küresel olarak çok katı bir tektipleştirme politikasına şahit oluyoruz. Çiftçilerimiz topraktan kopuyor, artan maliyetler ve pek çok sebeple üretemez hale geliyoruz” dedi.
Başkan Soyer son 16 yılda Türkiye'de yaklaşık 3 milyon 500 bin hektar arazinin tarım dışına çıktığını söyledi. Bu rakamın son 30 yıl için 5 milyon hektar araziye ulaştığını açıklayan Soyer, bunun içerisinde özellikle buğday ekim alanı olan 3 milyon hektarın yok olduğunu, bunun da buğday ve saman ithalatı ile sonuçlandığını anımsatarak, “Tüm sorunlara rağmen gayreti ve emeği ile üretmekten vazgeçmeyen özellikle küçük ölçekli üreticiyi destekleyerek üretime yönelik ilgisini diri tutmalı ve üretim heyecanını artırmalıyız. Bunu başarmak için ise mutlaka ama mutlaka planlı üretim modelini gerçekleştirmeliyiz” diye konuştu.